AFGANİSTAN TÜRKİYE KUŞAKLARARASI KÜLTÜR TRANSFERİ AFGANİSTAN RENKLERİ projesi

Afganistan Geleneğinde Usta Çırak İlişkisi Projesi

Afganistanlı Genç Ressam Ramesha Muradi 2012 yılından beri Türkiye'de ailesi ile yaşayıp, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Grafik Sanatlar Görsel İletişim Tasarım Bölümü son sınıf öğrencisidir.

Milletvekili ALKAYIŞ: Tut İlçemize Yatırımlar Sürecek Milletvekili ALKAYIŞ: Tut İlçemize Yatırımlar Sürecek

2018 yılından beri Ankara Sanat Akademisi 06 Tasarım Merkezinde Ressam Sultan Özateş'ten Resim Eğitimi almaktadır. "Afganistan Geleneğinde Usta Çırak İlişkisi" adlı bir projede yer alıp, bu yönde ülkesini tanıtan eserler, tasarımlarla üretim yapmaktadır.

Eğitimci Sultan Özateş'ten resim, el sanatları dersleri alarak, kaybolma tehlikesi içerisinde olan " Afganistan Milli Giysiler, Türk-İslam Motifleri, Afganistan Takıları konulu çalışmalar yapmaktadır.

Günümüze dek taşınan Afganistan'ın mimari motiflerini, desenlerini modern tasarımlarına uyarlayarak, Afganistan geleneklerini, giysilerini, yemek kültürünü tanıtmaktadır.

Kuşaklararası Afganistan kültürü bilgisinin transferini nesilden nesile aktarıp, özgün, el dokuması kumaşların tanıtımında milli giysiler, takılar, dekoratif eşyalar, çantalar tasarlamaktadır.

Somut olmayan "Unesko / Kültürel Miras" listesine girmiş motiflerin anlamlarını açıklayan bir katalog hazırlıkları içerisinde olup, bu alandada üniversite tezini yazmaktadır.

Araştırmalarını yetenekli gençlerin aktif katılımıyla yöresel, geleneksel yöntemleri Usta-Çırak Projesi ile kendiside çırak yetiştirerek geleceğe taşınmasında sorumluluk üstlendi.

İlk yetiştirdiği çırak Afganistan'lı Saime Nuri olup, resim alanında eser yapıp, lise öğrencisidir.

Yeni teknikler geliştirilmesi, yöntemlerin uygulanması, kültürel hafızanın devamına katkı sağlamak amacı ile koleksiyon oluşturma amacı ile Ankara'da "Afganistan Kültür Evi" Projesini hayata geçirmek amacı ile kalıcı adımlar atmak, stratejiler geliştirmek, Afganistan geleneklerini kültür evinde yaşatmak, modern arşivcilik ve müzecilik yöntemleri ile kalıcı olmasını sağlamak amacı ile yola çıkan Sultan Özateş ve Ramesha Muradi sürdürebilirliğin ispatı için Ankara Nergiz Sanat Galerisinde "Afganistan Renkleri" konulu sergi açtılar.

Sergide Sultan Özateş ve Ramesha Muradi'nin ürettiği eserler, el emekleri, tasarımları, yetiştirdiği çırak Saime Nuri'nin resimleri ile üçkuşak bir arada bulundular.

Afganistan'a ait tarihi yapıtlarının konu olduğu yağlıboya eserler, Afganistan Milli giysileri, takıları, hediyelik eşya tasarımları sanat severler tarafından takdir edilip, beğenildi.

Sergiyi gezen katılımcılar milli giysileri giyerek hatıra fotoğraflar çekildiler.

Bir haftalık sergi süreci başarılı tamamlanıp, Ankara Üniversitesi Kültür-Sanat Fuaye salonunda, üç lisede, bir fuarda ve Milli Eğitim Bakanlığı Sergi Fuaye alanında sergilenme daveti alındı.

Nergiz Kültür Sanat Galerisi sahibi Doç. Dr. Adem Çilek mekanı ücretsiz vererek emekleri desteklemiştir.

Sultan Özateş, Ramesha Muradi ve Saime Nuri'nin başarılarını kutluyoruz.

Haber:gap OLAY

kAYNAK: (Ankara Basın Birliği Kurulu)

Editör: Zeynel abidin Kıymaz