ADIYAMAN'IN ÖNCELİKLERİ-7

Abone Ol

Adıyaman çeyrek asır önce Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’la nüfus yakınlığı vardı, hatta sosyal sportif organizasyonlarda Adıyaman çoğu zaman bu illere üstünlük sağlıyordu.

Bu gün Adıyaman; Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya büyükşehirlerinin ortasında kalmış küçük bir şehir, hatta sonradan ilçe olan Şanlıurfa Karaköprü’nün bile çok gerisine düştü.

Karaköprü 1992 yılında belde, 2012 yılında da ilçe oldu. Ve bu gün Karaköprü’ nün nüfusu Adıyaman’ın genel nüfusuyla hemen hemen aynı,  gelişme hızı trendi göz önüne alındığında 15 yıl sonra Karaköprü her alanda Adıyaman’ı katlayacağa benziyor, ömür olursa yaşayıp bunları göreceğiz.

Ortaya konan eserler, yapıtlar gelecek düşünülerek planlanmalı, bu gün Adıyaman Hükümet Binası lüks ve ihtişamlı sayılsa da 30 yıl sonra bu binanın geleceğe yönelik planlanmış isabetli bir eser olduğu ortaya çıkacaktır.

Adıyaman’ın şehir merkezinde en az 2-3 bin kapasiteli kongre ve fuar merkezine ihtiyacı var. Bu ihtiyaç 20 yıl önce de vardı fakat, palyatif tedbirlerle ihtiyaç bastırılabiliyordu, bu gün bu ihtiyacın zaruret olduğu ve bu ihtiyacın aciliyeti ve ötelenemeyeceği ortaya çıktı.

Sayın Cumhurbaşkanı veya bir devlet büyüğü Adıyaman’a geldiğinde kapalı salon toplantısı yapacağı bir salon maalesef yoktur. Belediye, Kongre ve fuar merkezi afişlerini belediye binasının asansör kapısının yanına asıp milleti uyutma anlayışını terk etmeli, Adıyaman’a Modern bir kongre ve fuar merkezi tez zamanda kazandırmalıdır.

Adıyaman’da zaman zaman yöresel ürünler vs fuarları düzenleniyor, bu fuarlar TSO’ya ait Kâhta yolu üzerinde soğuk hava deposu gibi derme çatma  sıhhi olup olmadığı tartışma göturen alanda yapılmaktadır. Havaların soğuduğu zamanlarda fuar düzenlendiğinde katılanlar donmamak için battaniyelere sarılmaktadırlar.

Burası besi çiftliğini andıran haliyle Adıyaman’a davet ettiğimiz yatırımcı ve üreticiler içinde bu ilin imajına zarar vermektedir.

Fuar merkezi yapıldığı tarihlerde bir ihtiyaçtı hepimiz sevindik, fakat bu günün şartlarında Adıyaman için yetersizdir, soğuk hava deposu olarak kullanılsa meyve sebze yetiştiricileri içinde önemli bir ihtiyacı karşılamış olur.

Şanlıurfa Karaköprü ’de bulunan Fuar merkeziyle Adıyaman’da bulunan fuar merkezini kıyasladığınızda benim eleştirilerimin pek de haksız olmadığını göreceksiniz.

Yakın gelecekte Adıyaman badem, nar, Trabzon hurması gibi ürünlerin üretim merkezi haline dönecek, bunları işleyecek tarıma dayalı sanayi gelişecek. Bu ürünleri pazarlayacak, dünyaya sunacak ve tanıtacak modern bir fuar merkezi bu günden yapımına başlanmalı ve geç kalmamalıyız.