ADIYAMAN’IN ÖNCELİKLERİ-4

Abone Ol

Adıyaman’ın öncelikleri başlığıyla yazmaya başladığım konular küçük projeler, bunlar kentin kanayan uzuvları, buralara acil el atılırsa bu kent yaşatılır. Aksi halde bu enkazın üzerine büyük projeler inşaa edemezsiniz. Geleceğe yönelik büyük projeleri ise sonraki yazılarımda ele alacağım.

35 yıllık gazetecilik hayatım var, bu kentte yaşanan bütün olaylara yarım asırdır tanıklık eden aydın olarak, sorumluluğum gereği yazıyorum. Yoksa bu fikir ve önerilerim için yüklü miktarda telif talep ederdim.

Bu kente ömrünü adayıp saçını sakalını ağartıp karşılığında teşekkür esirgenen bir aydın olarak  görevimi yapayım istedim, bu millet mesajı alması gerekenlerle eni sonu ahirette de olsa hesaplaşacaktır.

KENTİN KİMLİĞİ ÇALINDI, HAFIZASI YOK EDİLDİ

Adıyaman’ı simgeleyen en önemli eserlerden biri Adıyaman kalesi idi, bu bölge Mansur-bin Cavena komutasında fethedilmiş ve Adıyaman kalesi bu komutan tarafından inşaa edilmiştir. Bu kentin kalesinin surlarını yeniden inşaa etmek kenti yönetenlerin onur meselesi olmalıdır.

 Bu kentin kalesini Bizanslılar yıkmak istedi yıkamadı, ama yetersiz idareciler surları yıkıp yağmaladılar.  

Bu kentin en önemli simgelerinden biri olan kalenin surlarının yeniden inşaa edilmesi gelecek nesillere de bir borçtur. Bu borcu sahiplenip, bu surları yeniden inşaa etmek zorundayız. Bunun için bir an önce adım atılmalı, işe koyulmalı. Yerel yönetimi, Siyasileri, basını, STK’larıyla el ele vererek Adıyaman’a yeniden surları inşa ederek kalemizi kazandıralım.

KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARILDI

Adıyaman’ın hafızası dediğimiz Tuz Hanı nihayet restoresi tamamlandı, bu işe emek verenlere teşekkür ediyorum. Tuz Hanı civarındaki eski iş yerlerinin de tarihi dokuya uygun olarak restore edilmesi yerinde bir karardır. Yerel yöneticiler bu projeyi bitirene kadar bu projenin üzerinde durmalı. Çarşı Cami’de bu dokuya uygun restore edilmeli, bölge tarihi dokusu mimarisiyle bir bütünlük arz etmelidir.

Çarşı Camii 1969 yılındaki depremde zarar görünce beton dökülerek kubbe onarımı yapılmıştı, ancak beton dökmek bu esere yapılmış en büyük saygısızlıktı. Adıyaman kalesini onarayım derken ortadan kaldırarak, kaş yapayım derken göz çıkaran zihniyet, Çarşı Cami kubbesine beton dökerek aynı hatayı yinelemişlerdir.

Mardin ve Şanlıurfa’da taş ustaları restorasyon işlerini çok güzel yapıyorlar, oralarla bağlantı kurup aslına uygun taş mimari ile restore tamamlanmalıdır.

TARİHİ ÇEŞMELER HAYATA GEÇİRİLEBİLİR

Kentin hafızasını oluşturan çeşmeler vardı, Adıyaman’ın dört yönden girişlerinde çeşmeler vardı, Samsat yolunda Tembel Tut çeşmesi, Güneyde Vartana-Çimen tarafında Hacı Ahmet Çeşmesinde yolcular soluklanır, ayakkabılarına kadar burada yıkarlardı.

Kentin dört tarafında ki çeşmelerin aynısı veya benzeri bulunduğu yerlere (özel mülkiyet ise dahi) hatıraların yaşatılması adına mülk sahipleriyle görüşülüp çeşmelerin inşası sağlanmalıdır. Aklını yitirmiş insanla, hafızasını yitirmiş kentler arasında ne fark var?

Yazı dizimiz devam edecek..