Adıyaman Platformu, Prof. Dr. Mehmet Şirik'e rapor sundu
Adıyaman Platformu, İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Şirik'e sağlık sorunlarının ele alındığı ve çözün önerilerinin yer aldığı dosya sundu.
Adıyaman Platformu Sözcüsü Zeynel Abidin Kıymaz ve beraberindeki platform yöneticileri, İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Şirik’i ziyaret etti.
Ziyarette Şirik’e ‘hayırlı olsun’ dileklerinde bulunan platform üyeleri, içerisinde sağlık sorunlarının ele alındığı ve çözün önerilerinin yer aldığı dosya sundu.
Heyet ziyaretinde dosyayı Sağlık il müdürü Şirik’e teslim eden Kıymaz, yaptığı konuşmada, dosyayı üyelerden aldıkları bilgileri derleyerek hazırladıklarını söyleyerek şunları söyledi:
"Herkesin katkı sunmasında yarar var diye düşünüyoruz"
Yaşanan büyük deprem nedeniyle kenti büyük bir felaket içerisinden çıkartmaya ve ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Felaketin boyutunun büyüklüğü ortada. Bu felaketin altından ancak birlik beraberlik içerisinde hareket edildiği takdirde başarı sağlanabilir.
Biz Adıyaman platformu olarak Adıyaman'da vatandaşların en öncelikli sorunlar arasında yer alan sorunlarını üyelerimizden WhatsApp grubumuzdan 900 kişi bizi izliyor onlara sorduk. Vatandaştan ve kendi araştırmalarımızdan derlediğimiz sorun ve çözüm önerilerini içeren raporumuzu hazırladık.
Üyemiz olarak yaşadıkları sağlık sorunlarını mesajlarla bize ulaştırıyorlar. Bizler de Ocak ayında özellikle Adıyaman'ın sağlık sorunlarını ne kadar aza indirilebiliriz, sağlık sektöründe ne gibi çalışmalar yapılırsa hizmet daha hızlanır, sağlık hizmetleri standardı daha nasıl yükselir diye Rapor hazırladık. Devlet hastanemizde görmüş olduğumuz eksiklikler veya yapılmasında fayda olacak çalışmalar derledik toparladık.
Üyelerimizden gelen teklif önerileri derledik, topladık. Deprem bölgesinde sorun, problem çok ama sağlıkta her zaman önemli bir sorun; kentimizde sağlık sorunları minimize edilmesi, en aza indirilmesi veya sağlık sektöründe hizmetlerin vatandaşlara daha hızlı ulaştırılması için biz de Adıyaman Platformu olarak çorbada tuzumuz olsun istedik. Arkadaşlarımız emek verdi, zaman ayırdı ve bu emeğin sonucu raporumuzu sizlere takdim ediyoruz.
Platform olarak kente katkı sunmaya çalıştıklarını anlatan Kıymaz, şöyle devam etti:
“Kente bizim de bir nebze katkımız olursa yapılacak veya yapılmakta olan bir işin hızlanmasını sağlarsak bizim de yorgunluğumuz gidecek mutlu olacağız. Kent büyük bir felaket içerisinden çıkmaya çalışıyor, ayağı kalkmaya çalışıyor. Herkesin aile olarak kayıpları var. Bu acıların azaltılması onların daha yaşanabilir bir kentte yaşayabilmesi sadece kamu idarecilerinin sorumluluğunda değil, bu kentte yaşayan her vatandaşın bu çorbada tuzu olması için herkesin katkı sunmasında yarar var diye düşünüyoruz."
Mehmet Şirik "Mutlaka satır satır hepsine ayrıntılı bir şekilde bakacağız"
Adıyaman İl Sağlık Müdürü Porf.Dr. Mehmet Şirik de Adıyaman'ın daha sağlıklı bir hale gelmesi için vatandaşlara faydalı hizmet verebilmek için gördükleri eksiklikleri düzeltmek için büyük çaba harcadıklarını belirtti.
Hazırladıkları dosya için Adıyaman Platformu’na teşekkür eden Şirik, “Müdürlüğümüzü ziyaret ettiğiniz ve emek vererek hazırladığınız dosya için çok teşekkür ediyorum. Biz sağlık sektöründe olduğumuz, işin içinde olduğumuz için buna biraz önce tabi sizin dediğiniz gibi kendi penceremizden bakıyoruz, sağlıkçı penceresinden bakıyoruz. Siz ise vatandaş tarafından, hasta tarafından bakıyorsunuz. Biz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, Adıyaman'ın sağlığını bir adım daha öne getirmek için. Deprem sonrası bütün ekip arkadaşlarımızla birlikte, sağlıkçı arkadaşlarımızla beraber Adıyaman'ın daha sağlıklı bir hale gelmesi için vatandaşımıza faydalı hizmet verebilmek için elimizden gelen gördüğümüz eksiklikleri düzeltme adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ama bu tip katkılar bizim penceremizden değil de dışarıdan bakılan bir gözle mutlaka insanın eksiği vardır, vatandaşın bizden beklentileri vardır. Bundan dolayı harcadığınız emek için, yaptığınız çalışma için çok teşekkür ediyoruz.
Biz bu konuları önemsiyoruz. Mutlaka satır satır hepsine ayrıntılı bir şekilde bakacağız. Çözebildiklerimizi yerelde çözeceğiz, çözemediğimizi mutlaka bakanlığımızın desteğiyle çözüme kavuşturmaya çalışacağız. Tekrardan ben emeğiniz için teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
Adıyaman platformu yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Ali Alkuş, Mithat Solgun, Hakan Karaaslan, Murat Çeliker ve Müslüm Aslanoğlu’da ziyarette heyette yer aldı.
Adıyaman Platformunun İl Sağlık müdürlüğü, Sağlık bakanlığı, Valilik ve milletvekillerine ulaştırdığı raporda şunlara yer verildi;
GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI ADIYAMAN PLATFORMUNUN SAYIN ÜYELERİNİN MESAJ İLE GÖNDERMİŞ OLDUKLARI TEKLİFLER AŞAĞIDA SIRALANMIŞTIR
1- Hastalar hekim seçme tercihi doğrultusunda randevu alıyor. Ancak polikliniğe gidince istisnasız seçtiği hekimlerin asistanları ile karşılaşıyor. Bu durum ise hastayı ve refakatçısını psikolojik yönde etkilemektedir. Asistan hekim ile tercih edilen hekimi beraber görmesini arzu etmektedir.
2- Tıbbî müdahale önceliklerini belirleme alanı olan TRİYAJ biriminin daha sağlıklı çalışması için hekim bulundurulması gerekir. Aksi takdir de bazı acil hastaların (örneğin kalp krizi geçiren hastalar) yeşil alana yönlendirilmesi sonucunda uzun süren sıra beklemeleri hasta açısından büyük risk oluşturmaktadır.
3- Bazı polikliniklerde sekreter olmaması sebebiyle sıra kargaşası ve randevusu olmayan hastaların araya girerek hekimin zamanını aldıkları görülmüştür.
4- Hekim yetersizliği sebebiyle birçok dalda (Göz, KBB, Cildiye, Ortopedi, vb. ) randevu almak mümkün olmamaktadır. Zar zor alınan randevular ise ortalama 10 günü geçmektedir.
5- Hastane otopark alanının yetersiz olması sebebiyle araçların park edilmesinde çok ciddi sıkıntı çekilmektedir. Fiziki görüntü itibari ile hastane binası kent görüntüsü verirken, otopark kırsal alan görüntüsü vermektedir. Acilen otoparka modern bir düzenleme getirilmelidir.
6- Hastane tuvaletlerinde sabah hasta yoğunluğundan dolayı ilk temizlikten sonra arada da temizlik yapılması gerekmektedir. Lavabo sıvı sabunlukları, tuvalet kâğıdı ve peçeteler sabahları konsa da arada kontrol edilerek eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.
7- Poliklinikler de sıra matik monitörleri olmadığından tüm hastalar poliklinik kapısında düzensiz olarak beklemek zorunda kalmaktadır. Bu durum ise hasta mahremi açısından sıkıntılı bir olgudur.
8-Adıyaman merkezde acili bulunan tek hastane olması nedeniyle Altınşehir mahallesinde ve merkezde bulunan 1 No’lu sağlık ocağında pansuman iğne vs. durumlarda geçici de olsa hafta sonlarında nöbet tutulmasına dair bir düzenlemenin yapılması doğru olacaktır.
9- Adıyaman’a ataması yapılan doktorlarımızın kıymetinin bilinmesi, çalışma koşullarının sağlanması ve lojman ihtiyaçlarının giderilerek başka illere gitme istekleri ortadan kaldırılmalıdır. Boşta kalan TOKİ konutları başta sağlık çalışanları olmak üzere kurumlara lojman olarak tahsis edilmelidir.
10- Gölbaşı ilçemizde Kalp-Damar ve Kardiyoloji hastalıkları açısından sorun giderek artmaktadır. Bu duruma acilen çözüm getirilmelidir.
11- Sağlık bakanlığı tarafından Yozgat ilinde yapılan şehir hastanesi gibi bir şehir hastanesinin Adıyaman da yapılması planlanmalıdır. Bu konuda ki teklif il sağlık müdürlüğü tarafından bakanlığa sunulmalı siyasi irade de bu konuyu takibe almalıdır.
12- Görüntüleme işlemlerinde uzun randevu sürelerinin kısalması için gerekli teknik alt yapının oluşturulması.
13- Mevcut bulunan hastane personelinin önlük, yaka kartı vb. konularda hassas davranması idare tarafından denetlenmesi ve iletişim konusunda uzmanlar tarafından seminerlerin verilmesi personel-hasta ilişkilerinde memnuniyeti artırır.
14- Altınşehir mahallesinde il sağlık müdürlüğünce planlanmış olan, Afad bitişiğinde bulunan yirmi dönümlük arsa üzerinde devlet hastanesinin yapımından önce çevresinde ilerde ihtiyaç olabilecek arsa miktarının tespit edilerek bir an evvel istimlak edilmesi, Altınşehir mahallesinin devlet hastanesine kavuşturulması için gerekli çalışmanın sonuçlandırılması ve siyasi irade ile takibe alınması sağlanmalıdır.
15- Zey bölgesinde Karadağ’ın üzerinde yapılan TOKİ konutları yerleşim alanı için beş sağlık merkezinin ve üç 112 acil çağrı merkezinin planlaması isabetli olduğu, ancak 70 bin nüfusun ikamet edeceğinden dolayı konutların tesliminden önce bitirilmesi gerekmektedir.
16- Adıyaman eski devlet hastanesinin yerine yapılmakta olan hastanenin bir an evvel hizmete geçmesi için valilik, il sağlık müdürlüğü ve siyasi irade ile takibe alınması önem teşkil etmektedir.
17- Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi WC-Lavabolarında tamir bakım gerekiyor. Özellikle sensörlü musluklar görevlerini yerine getirmiyor. Bu muslukların bir an önce değişmesi yahut tamir edilmesi gerekiyor. 06.01.2025
Haber: GAP olay -Perre haber Ajansı