Adıyaman Platformu 2024 yılını değerlendirdi
Adıyaman Platformu WhatsApp grubu 2024 yılı değerlendirme toplantısında 2024 yılı çalışmalarını değerlendirdi, 2025 yılı için de hedeflerini belirledi.
Adıyaman gençlik merkezi Has Oda’da gerçekleşen toplantıya platformun yürütme kurulunda yer alan üyelerin yanı sıra çeşitli meslek kuruluşlarından akil kimselerde katıldı.
Toplantının açılışında Gençlik merkezi keman dersleri öğretmeni Kemani Mehmet Aslan çalışmaları hakkında heyete bilgiler verdiler. Mehmet Aslan ve öğrencileri keman resitalleriyle Türk sanat müziğinden çeşitli makamlarda örnekler sundular.
Platform sözcüsü Zeynel Abidin Kıymaz heyet adına keman kursiyeri guruba ‘felaket yaşamış psikolojileri tarumar olmuş gençlerimizin sosyalleşmesine sundukları katkılardan dolayı, Gençlik spor il müdürü Fikret Keleş ve siz çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum’ dedi.
Toplantının Moderatörlüğünü yapan Adıyaman platformu sözcüsü Gazeteci-yazar Zeynel Abidin Kıymaz Platform olarak kısa sürede önemli mesafe aldıklarına çeken konuşmasını şöyle sürdürdü ‘ 6 Şubat kıyametinden sağ kurtulanlar olarak, açılan yaranın iyileştirilmesi için hepimize çok görevler düşüyor.
Deprem sonrası Devlet-millet dayanışmasıyla özellikle kalıcı konut ve işyerleri yapımında önemli mesafe alındı. Fakat bu depremi yaşayanların ağır travmaları var. Korkuları var, kâbusları var. Bunun ötesinde kenara köşesine evine çekilmiş binlerce elini, kolunu ve uzuvlarını kaybetmiş hemşerimiz var.
Bu kadar büyük sorunun üstesinden tek başına bir kurum gelemez. Burada dayanışmaya ihtiyaç var. Bu ihtiyaçtan Adıyaman platformu kuruldu. Whatsapp gurubu olarak kendiliğinden bir nevi gelişen sivil yapıyız.
Adıyaman’ın içerisinde bulunduğu zorlukları, aşılması gerekli meseleleri derleyip toparlayıp uygulama pozisyonunda bulunan mercilere çözüm önerilerimizle ilettik ve iletiyoruz.
Platform olarak amacımız, yapılmakta olan işleri hızlandırmak. Aksayan işleri, işler hale getirmesine katkı sunmak, gözden kaçan konuları gündeme taşımaktı. Bu konu da Platform olarak başarı gösterdiğimize inanıyorum. Daha fazlasını yapacak güç ve enerjiye de sahibiz. Bunu ileride ortaya koyacağımız işlerle de göstereceğiz’ dedi.
2023 yılı değerlendirme ve 2025 yılı hedefleriyle ilgili katılımcılar şunları söylediler:
Abuzer Karaaslan:
Adıyaman’da devletin konut yapımı sona erdiğinde işsizlik patlayacak. Acilen sanayinin canlandırılması için yeni teşvikler getirilmesi gerekiyor…
Yeni teşviklerle beraber 2. organize sanayine çok acil ihtiyaç var.
Suat Tekin:
"Adıyaman Platformu ve üyeleri olağanüstü yetkilerle, müthiş çözümler üretemeyebilir belki, ama Adıyaman'a zarar vermeyerek faydalı olmayı becerebilen bir platform olmayı başarabilir. Güncel sorunlarla uğraştığı kadar, geleceği inşa çabalarını da amaç edinecek.
Teslim edilen TOKİ Konutlarında eksikliklerin giderilmesinde çok ağır hareket ediliyor gibi bir izlenim var. Konutlara Doğalgaz verilmemiş. Asansörlerin çalışmadığı söyleniyor. Kayıp kaçakların da zamanında giderilmesi için programlı çalışılmasına ihtiyaç var.
Hasan Toprak.
Kuyulu Organize sanayi kurulması ile ilgili haberler vardı. Bu proje mutlaka hayata geçirilmeli. Adıyaman’a yatırım için gelenler yer olmadığı için yatırım yapamıyorlar. Gençlerin işsizlik sorunu artarak devam ediyor. Bölgemize teşvik verilmeli.
Nuri Sever:
İlimizi profesyonel ligde temsil eden Adıyaman FK nin ligi'nde kalması mümkün. Bunun için gerekli ek bütçe bu ilde çok kolay oluşturulabilir. Akılcı hamleler sonunda takım düşse dahi harcamalar ve emekler boşa gitmez. Bunun için sayın belediye başkanımız Abdurrahman TUTDERE gerekli girişim ve görüşmeleri vakit kaybetmeden yapmalıdır.
İlimize yapılacak yeni stadyumun kapasitesinin en az 15 bin kişilik olması için ilgili girişimler yapılmalı, hatta Adıyaman stadyumu neden 20.000 kişilik olmasın?
Büyük maddi sıkıntılar içinde faaliyetlerini sürdüren amatör kulüplerimize çok ciddi miktarlarda aynı ve nakit yardımlar yapılmalıdır. Bu anlamda özellikle belediyemiz ve il özel idaremizin gerekli bütçeleri oluşturmalarının önünde hiçbir engel yoktur.
Abuzer Yaşar:
Uzun yıllar siyasi partilerde etkin görev aldım, çeşitli derneklerde üye yöneticilik yaptım. Meslek hayatım boyunca bu kadar aktif ve zevk veren biri sivil toplum çalışmasına tanık olmadım. Buradaki samimiyet ve kente değer katma çabasının sonuca ulaştığını görüyorum.
Bütçe görüşmeleri sona erdi. Vekillerimiz memlekete gelirler. Mümkünse dördüyle, yürütme kurulu boyutunda toplantı tertipleyelim. Meseleleri olanca açıklığıyla müzakere edelim. Bu toplantı için 21 ocağı beklemeyelim. Önemli olan milletvekillerini hazır edebilmektir. Takibi iyi yapılırsa bir araya gelmemiz zor olmaz.
Örenli Toki evleri 3. etabının anahtarları Ekim ayı başında verildiği, aradan yaklaşık 3 ay geçtiği halde doğal gaz bağlanmadığından, hak sahipleri taşınamıyor. 1000 civarında konut bu durumda imiş. Bana tekraren iletildi.
Hasta halimde çıkıp geldim. Bu platformu Adıyaman adına çok önemsiyorum.
Abuzer Aslantürk:
Platform çalışmalarına önemli bir işim olmasa katılmaya çalışıyorum. Burada memlekete faydalı olmaya çalışan hemşerilerimin bir araya gelerek bir şeyler yapmaya çalışmalarından mutlu oluyorum. İmkanlarım elverdikçe sizlerin yanında olmaya çalışacağım.
Geç saatlere kadar süren, memleket meselelerinin konuşulduğu gecede Adıyaman için güzel şeyler olacağına dair dilek ve temenniler sonrası Esnaf kefalet Kredi Kooperatif başkanı Abuzer Aslantürk’ün çiğköfte ikramıyla sonlandı.
Ahmet Saygı:
Adıyaman Platformu Adıyaman Sorunlarının çözümü noktasında, alanında uzmanlaşmış, birikimli, deneyimli kişilerden oluşacak, komisyonlar kurarak problemleri ayrı ayrı çalışmalı diye düşünüyorum.
Adıyaman'ın birikmiş sağlık sorunlarının ivedilikle çözülmesi için ilgili mercilerle kent nüfusunun yoğun olduğu yerleşim birimlerine sağlık merkezi yoksa kurulması, varsa da donanımının artırılmasının sağlanması için öneriler hazırlamalıyız.
Kadın istihdamının ve kadın yoğun emeğinin değerlendirilmesi için çeşitli teşvik programlarının geliştirilmesi ve bu konularda girişimlerde bulunulması.
İsmet Açıkgöz.:
1.yerinde dönüşümde uygulanan 750.000 hibe 750.000 kredi günümüz şartlarında oldukça yetersiz kalıyor arttırılması için gerekli temas ve çağrıda bulunmak gerek.
2.Atatürk bulvarındaki rezerv alanında belirsizlik halen devam ediyor.
Tapulu mülk sahiplerine bilgi verilmeden tapudan alınmış yerleri. Ve yapımı başlayan inşaatında projesi sır gibi saklanıyor. Emlak konut ve çevre şehircilik müdürlüğü daha şeffaf süreci yönetmeli.
Mehmet Ali Alkuş:
Adıyaman platformunun Saygıdeğer üyelerine;
1-Adıyaman Platformun adına yazılı ve sözlü beyanlarımız mütevazi ifadeler düzeyinde dillendirilmeli.
2-Görevimiz yakından uzağa ilkesine bağlı kalarak Adıyaman’da grupta ve halkın arasında konuşulan Problemleri araştırmak, konu ile ilgili bilgi toplamak
Çözüm önerileri ile birlikte rapor hazırlayarak ilgili karar vericilere ve paydaşlarına sunmaktır.
3- Adıyaman platformun varlık sebebi gönüllülük esasına dayanır. Birey bazında katkı sunmak ana görevimiz olmalıdır. Yaşamımızda Kendi kimliğimizle sosyal hayatın içinde olacağız. Hep beraber Platforma şemsiye olacağız. Âmâ platformu kişi bazında Şemsiye olarak kesinlikle kullanmayacağız.
4- Toplantılarda alınan kararların icrasına katkı sunacağız. Kararlara bireysel ek kararların ilavesine keyfiyete gidilmeyecektir. Düşünülen Ek kararlar için önümüzdeki toplantıda karara bağlanarak ve şekil verilerek gereği yapılacaktır.
5- Üyeler tarafında yazılan yazıları kişi beğeniyorsa Emoji kullanmalı. Beğenmiyorsa farklı bir açıklama yapabilir.
6- Üyeler WhatsApp’ına isim ile cisminin bütünleşmesi için muhakkak kendi fotoğrafını koymalıdır.
7- Grupta yazılanlar sevgi ve saygı çerçevesinde yazılacaktır. Polemiklere yer verilmeyecektir.
8- Düşündüklerimi Adıyaman platformunun saygıdeğer üyelerine arz ederek, 20/12/2024 tarihindeki belirtilen toplantıda gündeme alınarak Adıyaman platformunun ilklerine ilave edilmesi için karara bağlanması arzu ve ricamızdır.
Murat Çeliker:
Adıyaman’ın öncelikli sorunlarından bir tanesi sağlık sorunudur. Yapılan bazı yanlış uygulamalarla ilimizde doktor sayısının azlığıyla beraber dediğim gibi yanlış uygulamayla beraber doktorların iş yükünü daha da artıracaktır aile hekimlerine ayda şu kadar antibiyotik ve bu kadar mide koruyucu vs ilaçları yazabilirsin demek bence yanlış bir uygulama. Bununla beraber Aile hekimi yazamayacağı ilaçları ve kotasını doldurduğu ilaçları yazamamakta uzman doktora hastalar sevk etmekte, zaten Adıyaman’da yeterli sayıda uzman hekimin olmayışı hastaları zor duruma sokmuşken, bir de aile hekimlerinin yollayacağı hastalar kargaşaya yol açacaktır.
Adıyaman eğitim araştırma Hastanesi’ne bir an önce özellikle ortopedi bölümü acil poliklinikleri ve dahiliye polikliniklerine uzman hekimler atanmalı bunun yanı sıra Adıyaman’ın en büyük mahallesi olan Altınşehir ‘e yataklı hastane yapılması gerekmektedir. Yataklı hastane yapılıncaya kadar da Adıyaman Üniversitesi içerisinde bulunan daha önceden de belli 1.02 branşta haftanın belirli günleri doktorların geldiği prefabrikten yapılma yerlerde tekrardan hasta bakimi hizmete açılmalı Veyahut da Semt poliklinikleri açarak hem vatandaşımızı rahatlatmış oluruz, hem de Altınşehir’den 400 yataklı hastaneye gitmek zorunda kalan vatandaşlarımızın mağduriyetini çözmüş oluruz, bunun yanı sıra trafik keşmekeşine de az da olsa bir katkısı olur diye düşünüyorum.
Murat Bilgiç:
Mülk sahiplerinin işyerine el konulmuş ama karşılığında ne verileceğini mülk sahipleri bilmiyor. Tek tip elbise gibi koca ilin bütün binaları tek tip oluyor. Böyle şehircilik olmaz. Yerel motif yok, kentin tarihi simgelerini korumak yok. Ben ‘devletim istediğimi yaparım’ mantığıyla hareket ediliyor. Vatandaşın görüşü alınmalı, kentin ruhunu yansıtan mimari geliştirilmeli. Adıyaman’da vatandaşın en önemli adetlerinden kara fırın ekmek içinde projelerde yer gösterilmeli.
Mahmut Ünsal:
Adıyaman’da TOKİ konutlarında 8-10 bin kişinin çalıştığı söyleniyor. 1-2 yıl sonra bu konutlar tamamlandığında ciddi manada istihdam açığı ve işsizlik sorunu ortaya çıkacak. Çok hızlı bir şekilde yeni organize sanayi yapılmalı. Fabrikalar yapılmalı.
Haber: GAP olay