11 Eylül Sabahı Fatih Mehmet Turhan 'la Adıyaman istikametine doğru yola çıktık. Yeşilyurt,Gündüzbey ve Çelikhan üzerinden gideceğiz. Bu yolu ilk kez göreceğim. 1969 yılında yapımına başlanan 2014 yılında biten bu yolun özellikle manzarası çok güze, Vahşi bir tabiatın içinden gidiyorsunuz yeşillikler büyük dağ silsilesi içerisinden gidiyorsunuz. İnsan büyüleniyor. Yazdan sonbahara geçişin renk cümbüşü yolun her iki tarafına damgasını vurmuş.
Yeşilyurt Çelikhan arasındaki yol inşaatı 1969'da başlamış 2014 yılında tamamlanmış 1969'dan önce de köyleri birbirine bağlayan bir patika yol varmış. Bu bilgiyi Malatya'nın büyük sesi rahmetli Hakkı Coşkun'un Malatya'da mahalli bir kanaldaki konuşmasından öğrenmiştim.
Yüksek Eyvanlarda Bülbüller Öter Türkiye'nin yüzyıllık türküsü olacak bir eserdir. Eseri yazıp besteleyen ve yorumlayan rahmetli Hakkı Coşkun televizyondaki konuşmasında "Bu eseri Adıyaman'ın Börgenek köyüne gelin giden ve doğum yaptığı sırada hayatını kaybeden kız kardeşim için besteledim. Bir hüzün parçasıdır. Kına gecelerinde söylenir. Gündüzbey'den Çelikhan'a doğru giderken uzun bir taş vardır türküde de:
Seni götürürler şu uzun taştan Ayrılırlar anneden kardeşten
Gel anam gel bacım gelin olasın
Çarşamba gecesi bize gelesin."
Malatya'da bulunduğum yıllarda o gün Metropol ilçe olmayan Yeşilyurt Malatya arası mesela Tecde bu kadar gelişmemişti hep Yeşillik bağlık bahçelikti. maalesef bunların hepsi sökülmüş yüksek katlı binalar yapılmış. Yolun Adıyaman'a doğru giderken sol tarafı hasarsız ancak alt tarafı depremde bazı binaların hasar aldığı görülüyordu.
Çelikhan Yeşilyurt arası bu yol açılmadan önce Adıyaman'da bulunduğum yıllarda Çelikhan Doğanşehir üzerinden Malatya'ya geliyordum. Yol o zaman 135 kilometre ediyordu Şimdi Adıyaman Malatya arasını bu yol Yaklaşık 40 kilometre kısaltmış. Çelikhan'da depremin pek bir izi görünmüyordu fakat çelikhanı geçtikten sonra bazı konteynırlar gördüm. Bunlar galiba köylere dağıtım için ayrılmıştı. Çünkü çelikhan'ın köyleri ağır hasar almıştı Bu köylerden biri de Recep köyüydü .
Adıyaman'da bulunduğum zaman Malatya'ya giderken Çelikhan Adıyaman arası çok ıssızdı. Fakat şimdi az da olsa birkaç tane modern yapı yapıldığını, benzinlik kurulduğunu HES inşa edildiği görülüyordu Adıyaman'a yaklaştığımızda yine depremden herhangi bir iz yoktu Çelikhan yolu o zamanki Harhar denilen yolu da Adıyaman depremini hafif atlatmış gibiydi.
Bu yoldan Adıyaman merkezine ve Kahta istikametini gitmek için Merkezi yola indiğimizde Aman Allah'ım yerle bir olmuş bir şehir karşımıza çıktı Atatürk Bulvarı yıkılmış dökülmüş sanki fay hattı ram da bu bulvarın altından geçmiş gibiydi. Camiler ağır hasar olmuş özellikle birçok caminin inşaatı duruyor minareleri yıkılmış.
Adıyaman'ı en son 2014'te görmüştüm. Bu şehir dokuz yılda mı bu hale geldi. Çok modern binalar yapılmış, değil bütün gelirini binalara mı yatırmış? dışı çok süslü albenisi etkileyici binalar, maalesef bir kağıt gibi ortadan yarılmış. Henüz yeni inşaat olan binalar ağır hasar almış, yıkımı bekliyor. Şehir zahiri görünüşüyle gelişmiş ve bu gelişen şehir depremle yıkılmış. burada özellikle şehir mimarlarının çok sık iyi bir çalışması yapması lazım neden Çelikhan tarafında gelirken Harhar yolu üzerinde yıkık dökük bina yok da burada var. Neden tek katlı binalarda hasar yokken şu yüksek katlı binalar kibrit kutusu devrilmiş
Adıyaman'dan Kahta istikametine giderken Abuzeri Gaffari Deresi ortadan kalkmış büyük bir köprü yapılmış yol daha da kısalmış Adıyaman'da bulunduğum yıllarda ile doğru giderken tek katlı binalar vardı tarlalar ortadaydı Şimdi burada çok büyük binalar yapılmış yenimahaleler kurulmuş gibi TOKİ inşaatı da devam ediyordu.
Kahta Adıyaman depremine hafif atlattı sadece uğradığımız Final okullarının alt tarafında bir bina ağır hasarlı görülüyordu . Galiba bu büyük ilçede iki büyük bina çökmüş. 10 civarında vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Final okullarını ziyaret ettik. Okul modern şirin ve göze hitap eden tatlı bir binaydı.
Kahta'da Mehmet Türkan hocamızı ziyaret ettik. Kendisi Adıyaman'da ikamet ediyordu. maalesef depremde evi ağır hasar aldı. Kahta'da prefabrik 1 ev yaptı. Ev yaptığı arsa üzerinde bostan da yetiştirmiş. Aslında en sağlam yaşam budur. İnsanın ayağının toprağa değmesi sağlıklı olmanın 1. nedenidir.
Mehmet Türkan hocam bir akademisyen felsefeci gerçekten felsefeyi bilen konuştuğun zaman insanın çok şeyler öğrendiği, duruşuyla insanı etkileyen ve kendisine karşı saygı uyandıran, kültürlü ağırbaşlı bir bilge insan
Kahta'da 2,5 saat kaldık.