Abdurrahman BilgiçTürkiye etki alanı büyük bir ülke’

Mustafa Alkayış 'Türkiye Buluşmaları programı verimli Geçti' Mustafa Alkayış 'Türkiye Buluşmaları programı verimli Geçti'

Türk hariciyesinin önemli isimlerinden Abdurrahman Bilgiç Gazeteci-yazar Zeynel Abidin Kıymaz’a bölgesel sorunlar ve gelişmelerle ilgili röportaj verdi.

Türkiye’nin NATO ülkesi olmakla birlikte Rusya ile de ilişkilerini belli bir düzeyde sağlıklı bir şekilde yürüttüğüne dikkat çeken Abdurrahman Bilgiç ‘ Türkiye etki alanı büyük bir ülke’  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tyyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasındaki diyalog bölge barışı içinde önem arzediyor dedi.

Bölgesel konular ve Dünya’da devam eden sorunlarla ilgili konuşan Bilgiç şunları söyledi

‘Arap baharı olarak başlatılan harekât bölgeyi istikrarsızlaştırmak için yapılmış görülüyor. Bölgedeki idare değişiklikleri vs.7 Ekim saldırısı sonrasında Arap-İsrail ihtilafı değişik bir boyuta tırmandı. Bu olay İsrail-Hamas meselesinin çok ötesinde bir olay.

Gazze olayı devam ediyorken, mesele 2. Aşamaya geçtiğini söyleyen İsrail Lübnan’a saldırmaya başladı, bir gecede 1600 hava saldırısı Lübnan’a yönelik yapıldı.

Savaş’ın yayılarak bölgesel olarak, hatta dünya bir felaketle karşı karşıya kalma riski içeriyor.

DÜNYA’DA ÇİN VE ABD REKABETİ VAR

Dünya’da 3 büyük güç var. ABD, Çin ve Rusya. Hatta daha doğrusunu söylemek gerekirse Rusya ABD ve Çin kadar ekonomisi olmayan bir ülke. Özetleyecek olursak Dünya’da şu an 2 büyük güç mücadele halinde. Her iki ülkede ABD ve Çin uzanabildikleri bölgelerde karşılıklı bir rekabetleri var. Bu gün Çin Afrika’da bir çok ülkeyle ilişkilerini geliştirdi. ABD ve Avrupa’nın sahasına girdi orada iki güç biri biriyle ekonomik olarak vs bir güç yarışına tutuştular. Çin kıyısında ABD Tayvan’ı destekleyerek pasifikte güç rekabeti yaşıyor.

Bildiğiniz gibi bu güçler arasında Akdeniz’de de aynı şeyler söz konusu.

Ukrayna’da Kafkasya’da bir güç yarışı var.

Türkiye çok önemli bir stratejik konumda bulunuyor. Adeta başlı başına bir kıta gibi. Türkiye’nin gücü göründüğünden büyük.

Türkiye tarihsel bağları konumuyla çevresinde birçok yeri doğrudan etkileyebilmekte.

Türkiye stratejik durumu konumu nedeniyle hem Rusya, hem de ABD ve NATO ülkeleriyle ilişkilerine ülke menfaatine göre dengeleme durumunda.

Türkiye evet NATO üyesi , AB ve Avrupa konseyi ile ilişkileri anlaşmaları olan bir ülke. Biz Türkiye olarak evet NATO ülkesiyiz fakat coğrafi konumumuz nedeniyle özel durumumuz var.

Türkiye Montrö boğazlar sözleşmesini deldirmeyerek, kendi egemenliğini dünyaya bir kez daha gösterdi.

Burada Rusya-Türkiye ilişkileri belli bir düzeyde devam ediyor.

Bu diyaloglar neticesinde hububat sevkiyatı devam ediyor.

Türkiye sıradan bir ülke değil. Devlet geleneği olan, büyük bir devlet.

ERDOĞAN VE PUTİN DİYALOĞU BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye Kırımın ilhakını tanımıyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunuyor. Bütün bunlara rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasında samimi sıcak ilişkiler diyaloglar devam ediyor. Bu diyaloglar bölge için yararlı. 

Türkiye’nin NATO ülkesi olmakla birlikte Rusya ile de ilişkilerini belli bir düzeyde sağlıklı bir şekilde yürütüyor‘ Türkiye etki alanı büyük bir ülke’  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasındaki diyalog bölge barışı içinde önem arzediyor' dedi.

Abdurrahman Bilgiç Kimdir:

Adıyaman'da 1963 yılında doğdu.

1981 yılında Kadıköy Anadolu Lisesinden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1985 yılında mezun oldu. 1986 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başladı.

2003-2005 yıllarında Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, 2005-2007 yılları arasında Münih Başkonsolosluğu yaptı.

Nisan 2011'de Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğine getirildi ve bu görevini 30 Eylül 2011 tarihine kadar sürdürdü. Ardından MİT Müsteşar Yardımcısı olarak 2014 yılına kadar görev yaptı.

8 Temmuz 2014 - 27 Eylül 2018 tarihleri arasında Birleşik Krallık Büyükelçiliği görevinde bulundu.

Bilgiç, 2018 yılında emekli oldu. İngilizce bilen Abdurrahman Bilgiç, evli ve iki çocuk babasıdır.

Haber: GAP olay

Editör: Zeynel abidin Kıymaz